top of page
11.PNG

סדרת הספרים "לטייל בישראל עם סבא דניאל" מאת טל שמעוני היא סדרת ספרים המיועדת לגילאי ראשית קריאה (6-10). הספרים מנוקדים ומלווים באיורים מקסימים של רמי טל (בספר הראשון בסדרה, "תיבת אוצר בהוד השרון") וינון פתחיה (בספר השני בסדרה, "תעלומה בעמק המעיינות").  הסיפורים מלאים בהומור ומותחים מאוד. דרך הסיפורים לומדות הילדות ולומדים הילדים על היסטוריה, תזונה בריאה, גיאוגרפיה אבל בעיקר על ערכים. הספר מעודד חשיבה חיובית וראיית הטוב ומעמיק את הקשר הרב דורי בין סבתות וסבים לנכדות ונכדים. 

 

בסוף כל אחד מהספרים מופיעות כתובות של המקומות בהם ביקרו הדמויות כך שהילדות והילדים, הסבתות והסבים יכולים לצאת למסע בעקבות הספר ולבקר במקומות שהוזכרו בו. 

לטייל בישראל עם סבא דניאל: ד"ר אורי מאיר צ'יזיק

ערכים הנמצאים בספר
לטייל בישראל עם סבא דניאל: תעלומה בעמק המעיינות

כבר בתחילת הספר לומדים הקוראים והקוראות על גמישות מחשבתית בעת שליטל ושיר מבקשות לעזור לד"ר אורי לחפש את המתכון העתיק שאבד לו. גידי, מתכנן הטיול, מתרצה ומסכים לשנות את התוכנית למרות שסבא דניאל מציין "אני אומנם סבא, אבל לא כל כך מאמין בתרופות סבתא".

בפרק 4 סבא דניאל מתרגז מכך שהם אינם מורשים להכנס למבצר בכוכב הירדן עקב הפסקת חשמל באתר. ליטל, הנכדה, מרגיעה אותו ואומרת "אני בטוחה שהכל יסתדר, תמיד יש עוד דרך". בהמשך היא אכן מצליחה, וכאשר הם נכנסים למבצר הם למדים יחד על הקרב בין הצלבנים לצלאח א-דין. היא מתוודעת לעקרון נדיבות של מנצחים ומחליטה ליישם אותו ביחסים עם אחותה הקטנה, שיר. 

9.jpg

בפרק 7, ליטל מתלבטת בין שתי דרכי פעולה אפשריות ומבינה שהיא צריכה לבחור אחת ולהשאיר את השנייה כשביל שאינו נבחר אולם כבר בפרק 9 היא נחשפת לאפשרות נוספת: לעובדה שפעמים רבות אפשר גם וגם. זה קורה תוך כדי שיחה בין ליטל לאביה. ליטל מספרת לאבא על ה"רכבות" שבראשה:

"זה מרגיש כאילו", ליטל ניסתה למצוא את המילים, "כאילו אני נמצאת בתחנת רכבת ממש עמוסה, כזו שהמון רכבות נכנסות ויוצאות ממנה, וכל מחשבה היא רכבת, והן עושות מלא רעש הרכבות האלה".

"אני מבין", אמר אבא ברוך והניח את ידו על גבה של ליטל, "הן באמת יכולות לעשות הרבה רעש הרכבות האלה. אבל אולי, רק אולי, כן? קיימת מן רכבת מיוחדת, כזו שמציעה לעשות את שני הדברים יחד".

"גם וגם?" התפלאה ליטל.

"כן, גם וגם" חייך אבא.

"רכבת הגם וגם" חשבה ליטל בקול רם, "אני דווקא אוהבת את זה".

אבא וליטל מתוך הספר לטייל בישראל עם סבא דניאל
לטייל בישראל עם סבא דניאל-צילום סיום.jpg

בפרק 10 דרך סיפורו של פנחס רוטנברג ושחזור טקס פתיחת תחנת הכח בגשר, הדמויות לומדות כיצד הפך רוטנברג רעיון למציאות ומבינות שאם יש לך חלום- הכל אפשרי 

ערכים הנמצאים בספר
לטייל בישראל עם סבא דניאל: תיבת אוצר בהוד השרון

כבר בתחילת הספר לומדים הקוראים והקוראות על עקרון המפה אינה השטח: הנחת ייסוד לפיה כל אדם מסתכל על המציאות מנקודת מבטו.

"מה זאת אומרת שהמפה אינה השטח?" שאלה ליטל בפה מלא.

"זה בדיוק כמו שהתפריט אינו האחרוחה" מלמל סבא וחזר מיד לנגוס בפיצה לפני שתתקרר. 

בהמשך סבא מלמד את ליטל עקרון נוסף: לשאול על כל דבר מאתגר שקורה מה מעולה בזה?

"אופס, אמרתי את זה בקול רם? אני כל כך מצטער. התכוונתי להגיד את זה רק לעצמי. פשוט בכל פעם שקורה לי משהו שבמבט ראשון נראה מעצבן או מכעיס, אני שואל את עצמי 'מה מעולה בזה' ובכל פעם מחדש אני מופתע מהתשובה של עצמי", אמר סבא.  

סבא וליטל אוכלים פיצה.jpg
רפאלה הציירת מהספר לטייל בישראל עם סבא דניאל.jpg

בפרק 9 סבא וליטל לומדים את סיפורה של חיה קולטון ומבינים שהאהבה תמיד מנצחת!

בפרק 11, סבא וליטל פוגשים את רפאלה שמלמדת את הילדה את המשפט לפיו תבחר עבודה שאתה אוהב ולא תצטרך לעבוד יותר אפילו יום אחד.

מרגשת במיוחד התובנה של ליטל בסוף הספר

 

"למדתי שאני אוהבת את המקום הזה שאני גרה בו, שאני חלק ממנו, שאני בעצם ממשיכה את דרכם של החלוצים, ושגם לי יש שורשים, לא רק למי ש'מפעם'". 

bottom of page